Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire puding
Hozzávalók:A pulykatallérhoz:
A Yorkshire pudinghoz (12 db):
|
|
Elkészítés:
A pulykatallér összes hozzávalóját egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük. A zsálya egy elég intenzív fűszer, adagoljuk ízlésünk szerint. (Ezt akár előző nap is megtehetjük, és a hűtőben hagyjuk állni egy éjszakát.) Nedves kézzel lapos tallérokat formázunk belőle, és serpenyőben, kevés zsíron mindkét oldalát pirosra sütjük. Közepes lángon süssük, hogy a közepe is átsüljön.
Sütőben is elkészíthető, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt félidőben megfordítva.
Verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá kevés sót és borsot. Felváltva keverjük hozzá apránként a tejet és a nyílgyökérport. Egy nagyon-nagyon híg masszát fogunk kapni, hígabb, mint a palacsinta tészta.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, a muffinforma mélyedéseibe egy-egy kis darab zsírt teszünk, és betesszük a forró sütőbe 5 percre. Amikor a zsír felforrósodott, kivesszük a tepsit és elosztjuk a masszát a mélyedésekbe. Tegyük be a meleg sütőbe kb. 20 percre, és ne nyissuk ki a sütőt közben. (Nem szabad túl korán kivenni, mert összeesik a puding.)
Amikor már szép magas, akkor én 5 percre rákapcsoljuk a felső grillt, így ropogós lesz a külseje. Fontos, hogy tapadásmentes formában süssük, mert különben nem tudjuk egészben kivenni a pudingokat.
Sütés után kicsit össze fog esni a puding, de ez nem baj. Én még párolt lila káposztát és karfiolos édesburgonya pürét készítettem hozzá köretnek.
Tipp / megjegyzés:
Ez egy egyszerűbb főétel ajánlat az ünnepekre, vagy éppen egy vasárnapi ebédre. Aki nem ismeri a Yorkshire pudingot, ez olyasmi, mint egy sütőben sült sós fánk, ami mindenféle húshoz, szaftos ételekhez nagyon passzol.