Aranygaluska tortaformában borsodóval
Hozzávalók:
A rétegezéshez:
A borsodóhoz:
|
|
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kissé lágyabb kalácstésztát készítünk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.(Én kenyérsütőben csinálom, ahol a dagasztás után duplájára kelesztem. 20 perc dagasztás, 1óra 10 perc kelesztés a gépben) A megkelt tésztát, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 20 db kis kockát v. pohárral köröket vágunk belőle. a tésztákat gombóccá formázzuk.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, minden gombócot olvasztott vajba mártjuk, majd cukros dióba forgatjuk, és kirakjuk vele a formát. A maradék cukros diót a tetejére szórjuk.
Míg a sütő 180 fokra bemelegszik, a tésztát letakarva pihentetjük. 45 percig sütjük, de félidőben, ha a teteje nagyon pirulna fóliával letakarjuk.
A sodóhoz a bort a citromhéjjal felforraljuk. A vizet a liszttel, a cukorral, és a tojássárgájával simára keverjük, majd a forró citromhéjas borhoz adjuk. Állandó keverés mellett alacsony hőfokon besűrítjük. A végén belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Az aranygaluskát a borsodóval kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Nekem 20 gombóc lesz, de ha kisebbekre készítjük akkor 2 sor is mehet a formába. Ilyenkor a sorok közé is cukros dió szórunk.