Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval
Hozzávalók:A rizottóhoz:
A sült kelbimbóhoz:
|
|
Elkészítés:
Az árpagyöngyöt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral, és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja.
Ezután öntsük fel egy merőkanál húslevessel, majd szintén félig lefedve addig főzzük még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, még az árpagyöngy kellően megpuhul, és jó szottyos lesz. (közben többször keverjük meg)
Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.
A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.
Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem)
Tipp / megjegyzés:
Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.