Főoldal / Levesek / Babgulyás

Babgulyás

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Babgulyás

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 15-25 dkg tarka vagy fehér bab (ízlés szerint)
  • fél kiló lapocka
  • 1-2 fej vörös hagyma
  • olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • zeller
  • liszt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • csipetke
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A babot megmossuk és egy éjszakára, vízbe áztatjuk. Másnap a babot hideg sós vízben megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldségekkel együtt.
A lapockát felkockázzuk.  A vörös és fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon, üvegesre pirítjuk, majd piros paprikát (1-2 tk) teszünk bele, és hozzá adjuk a feldarabolt húst.

Egy kicsit megdinszteljük a húst, de éppen csak annyira, hogy kifehéredjen. Utána vízzel felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús megpuhul.

Amikor a bab is megfőtt, hozzáöntjük, a pörkölthöz. (Minden gulyás alapja, a pörkölt)

Fokhagymás lisztes rántást készítünk, amivel a babgulyást berántjuk. (Ilyenkor még kóstolás után, ízlés szerint ízesíthető a leves).

Én csipetkét is tettem bele, de ez elhagyható.

A babgulyás egy finom sűrű leves, mely fogyasztható magában, vagy friss kenyérrel.

Tipp / megjegyzés:
A babgulyás rendkívül laktató, igazi magyaros étel.
Az igazi gulyás és babgulyás marhahúsból (lapockából) készül, de készíthetjük sertéshúsból is, ebben az esetben az elkészítési idő kevesebb lesz.
Ha a szárazbab helyett konzerv babot használunk, a babgulyáshoz, ebben az esetben nem kell egy éjszakát áztatni, és nem a főzés elején adjuk a leveshez, hanem ha már a hús, és a zöldség is megpuhult.
Tálalhatunk mellé hegyes erős paprikát, Erős Pistát, így mindenki ízesítheti a kedve szerint aki csípősen szereti.

Babgulyás 4.15/5 (13 értékelés)

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére