Babgulyás
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A babot megmossuk és egy éjszakára, vízbe áztatjuk. Másnap a babot hideg sós vízben megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldségekkel együtt.
A lapockát felkockázzuk. A vörös és fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon, üvegesre pirítjuk, majd piros paprikát (1-2 tk) teszünk bele, és hozzá adjuk a feldarabolt húst.
Egy kicsit megdinszteljük a húst, de éppen csak annyira, hogy kifehéredjen. Utána vízzel felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús megpuhul.
Amikor a bab is megfőtt, hozzáöntjük, a pörkölthöz. (Minden gulyás alapja, a pörkölt)
Fokhagymás lisztes rántást készítünk, amivel a babgulyást berántjuk. (Ilyenkor még kóstolás után, ízlés szerint ízesíthető a leves).
Én csipetkét is tettem bele, de ez elhagyható.
A babgulyás egy finom sűrű leves, mely fogyasztható magában, vagy friss kenyérrel.
Tipp / megjegyzés:
A babgulyás rendkívül laktató, igazi magyaros étel.
Az igazi gulyás és babgulyás marhahúsból (lapockából) készül, de készíthetjük sertéshúsból is, ebben az esetben az elkészítési idő kevesebb lesz.
Ha a szárazbab helyett konzerv babot használunk, a babgulyáshoz, ebben az esetben nem kell egy éjszakát áztatni, és nem a főzés elején adjuk a leveshez, hanem ha már a hús, és a zöldség is megpuhult.
Tálalhatunk mellé hegyes erős paprikát, Erős Pistát, így mindenki ízesítheti a kedve szerint aki csípősen szereti.