Főoldal / Desszertek / Bejgli omlós-élesztős

Bejgli omlós-élesztős

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Bejgli omlós-élesztős

Bejgli omlós-élesztős

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg nyírfacukor (vagy sima cukor),
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás (ebből 1 a tetejére)
  • 2 dl tej
  • 40 dkg mák
  • 40 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • fél citrom
  • 4 dkg búzadara
  • vagy zsemlemorzsa
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral, és 8 dkg porcukorral.

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót, és az egészet jól összegyúrjuk, ha kell, tejjel hígítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát letakarva, hideg helyen, néhány órán át pihentetjük.
Pihentetés után 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókká formáljuk.

A cipót lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig elkenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen pihentetjük. Ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg megszárad.

Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni!Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék. (én még egy kis birsalma lekvárt is kevertem bele, de a baracklekvár is jó).

Dió töltelék: 22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzadarát. (Én ehhez is adtam 1 ek. birsalmalekvárt és 2 reszelt almát. Sőt mindegyik töltelékbe 1-1 vaníliás cukrot tettem, és egy kis csomag aszalt szilvát is bele metéltem)

Értékeld a receptet

Joó Ibolya (71 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére