Berliner
Hozzávalók:
Töltelék:
Tepsi kenéshez:
|
|
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük, megmossuk, és enyhén sós vízben, 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben elkészítjük a tésztát.
A lisztet egy mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük az összes hozzávalót és összedolgozzuk. Sima, jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és két cipót formálunk belőle, majd letakarjuk, félre tesszük.
Elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A megfőtt burgonyát leszűrjük, burgonya törővel pépesre törjük, és langyosra hűtjük.
Ha már langyosra hűlt hozzá adjuk az összes hozzá valót a felvert tojáshab kivételével.
Kézi mixerrel jól összekeverjük, végül fakanállal a kemény habot is beleforgatjuk.
Egy 38×36 cm-es tepsit vékonyan megkenjük zsírral, és liszttel egyenletesen meghintjük.
Az egyik cipót a lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket.
A másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tölteléket befedjük vele. A tészta széleit kissé lenyomkodjuk,majd a tetejét villával meg böködjük, hogy a gőz el tudjon távozni belőle sütés közben.
Előmelegített sütőben, 200 fokon szép pirosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.
Ha megsült, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Vaníliás porcukorral megszórva, kockákra szeletelve tálaljuk.
Nagyon finom és kiadós sütemény.Bármilyen alkalomra ajánlom.
Tipp / megjegyzés:
A töltelék előző nap is elkészíthető, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.