Főoldal / Desszertek / Berliner

Berliner

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Berliner

Berliner 3

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 12 dkg zsír
  • 3 ek. tejföl
  • 1 vaníliás cukor

Töltelék:

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg dió
  • 0.5 dl rum, vagy egy kevés aroma
  • 3 ek. narancshéj
  • 3 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 2 ek, natúr kakaópor
  • egy mk. őrölt fahéj
  • 4 tojás fehérje
  • 2 vaníliás cukor

Tepsi kenéshez:

  • 1 ek. zsír
  • 2 ek. liszt
  • Tészta szóráshoz. 3 ek. zsemlemorzsa
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük, megmossuk, és enyhén sós vízben, 20 perc alatt puhára főzzük.

Közben elkészítjük a tésztát.

A lisztet egy mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük az összes hozzávalót és összedolgozzuk. Sima, jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és két cipót formálunk belőle, majd letakarjuk, félre tesszük.

Elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A megfőtt burgonyát leszűrjük, burgonya törővel pépesre törjük, és langyosra hűtjük.

Ha már langyosra hűlt hozzá adjuk az összes hozzá valót a felvert tojáshab kivételével.
Kézi mixerrel jól összekeverjük, végül fakanállal a kemény habot is beleforgatjuk.

Egy 38×36 cm-es tepsit vékonyan megkenjük zsírral, és liszttel egyenletesen meghintjük.

Az egyik cipót a lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket.

A másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tölteléket befedjük vele. A tészta széleit kissé lenyomkodjuk,majd  a tetejét villával meg böködjük, hogy a gőz el tudjon távozni belőle sütés közben.

Előmelegített sütőben, 200 fokon szép pirosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

Ha megsült, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Vaníliás porcukorral megszórva, kockákra szeletelve tálaljuk.

Nagyon finom és kiadós sütemény.Bármilyen alkalomra ajánlom.

Tipp / megjegyzés:
A töltelék előző nap is elkészíthető, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére