Birkapörkölt
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. Beledobjuk egy darabban a bőrét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és a paprika. Addig pirítjuk, folyamatos keverés mellett, amíg a hagyma üveges lesz.
Ekkor mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítjuk, majd rászórjuk a köménymagot és a pirospaprikát. Jól elkeverjük, és beletesszük az összevágott húst, és ízlés szerint megsózzuk.
Folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (elsősorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Érdemes fedőt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta. Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tűzről.
Aki szereti az erőset, az az utolsó felengedés előtt tegyen bele erős paprikát.
Köretnek főtt burgonya, galuska, tarhonya illik hozzá a legjobban, de akár magában, finom friss házi kenyérrel is isteni. Savanyúságot kínálunk mellé.