Birsalma lekvár
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt.
Nem kell meghámozni, mert értékes a héja is.
Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit.
Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég.
Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom.
A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat, valamint egy késhegynyi szalicilt.
Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.
Üvegekbe szedem, lezárom, és egy pokrócokkal bélelt lavórba teszem dunsztolódni 1-2 napra.
Utána a kamra polcára kerülnek.