Birsalmás sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A sütőtököt daraboljuk fel, majd csorgassuk meg egy kevés mézzel, és kb. egy óra alatt süssük készre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd 5 dkg vajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, csorgassuk rá a mézet, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ekkor szórjuk rá a frissen szedett kakukkfűleveleket, majd öntsük fel a vízzel. (ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk)
A krumplit és a birsalmát pucoljuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük bele a levesbe. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd főzzük puhára.
Amikor a krumpli és a birsalma már puhára főtt, tegyük bele a levesbe az előzőleg megsütött sütőtököt, majd főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
A pépesített leveshez először adjuk hozzá a maradék vajat, és keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, forraljuk fel újra a levest. (ekkor főzni már nem kell csak kiforralni)
Közben egy teflon serpenyőbe tegyük bele a tökmagot, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a még forró serpenyőben megégjenek a magok.
Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.