Bodzás tejberizs karamellás rebarbara öntettel
Hozzávalók:A rebarbaralekvárhoz:
A tejberizshez:
|
|
Elkészítés:
A bodzavirágoknak leszedjük a vastagabb kocsányait, majd belerakjuk egy üvegbe (mármint a virágokat) és felöntjük tejjel. Betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap leszűrjük a virágokat, és jól kinyomkodjuk belőlük a tejet.
Egy fazékba beletesszük a rizst, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatesszük főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadjuk a tej harmadát, a fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva.
Gyakran kevergetve lassan főzzük. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntjük, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot eléri. (Épp elég lett hozzá a bodzás tej.)
Amikor kész, beletesszük a cukrot (Igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt.), belereszeljük a citromhéjat és belekeverjük a vajat, majd alaposan kihűtjük.
A lekvár:
Egy vastag aljú lábasba beletesszük a 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tesszük és hagyjuk kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre várunk, addig felszeleteljük a citromot. A végébe beleszurkáljuk a szegfűszegeket.
Az előzőleg lehámozott és kb. 3 mm-es szeletekre vágott rebarbarát a karamellre borítjuk, hozzátesszük a citromot, és felöntjük kb. 0.5 dl vízzel. Végül rászórjuk a másik adag cukrot, és gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük.
Az epret megmossuk, félbevágjuk. Kibéleljük vele a poharak alját, teszünk rá egy adag tejberizst, arra rebarbara lekvárt, majd negyedelt epreket halmozunk a tetejére.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp / megjegyzés:
Hihetetlenül finom lett, ezért eszembe jutott, hogy majd télen a most megszárított bodzavirágokból nem csak teát készítünk majd, hanem ilyet is.
Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/