Bonbonmeggyes sütemény
Hozzávalók:A sárga piskótához:
A mákos piskótához:
A meggy zseléhez:
A meggyes réteghez:
|
|
Elkészítés:
A tepsi mérete 20x30cm.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk.
A fehérjét a sóval és a citromlével félkemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, és keményre felverjük.
Egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük.
Lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát, nyitott ajtó mellett.
Kivesszük, és hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk a piskótát.
A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra keverjük a 10 dkg cukorral, a vízzel, az olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszába keverjük. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A pudingot a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a puha margarint, majd félretesszük és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a meggy zselét. Kevés üdítőben elkeverjük a pudingot, a cukrot és az aromát. Belekeverjük a többi üdítőbe, majd alacsony lángon sűrűre főzzük.
A kimagozott meggyet alaposan elkeverjük az aromával, a cukorral és az üdítővel.
Már csak az összeállítás van hátra.
Az első sárga piskóta lapot letesszük, erre helyezzük a mákos lapot. Rásimítjuk a vaníliás krémet, megszórjuk a meggy szemekkel és rásimítjuk a meggyes zselé felét. Tegyük be a fagyasztóba 10 percre.
Végül ráhelyezzük a második sárga piskótalapot, és simítsuk a tetejére a maradék meggyzselét.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen, majd kockákra vágva kínáljuk.