Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:A tésztához:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomón átnyomjuk.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztre öntjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a rámát, a tejet, a tojás sárgáját, a sót, és alaposan összegyúrjuk. Ha túl puha a tésztánk tegyünk hozzá még lisztet.
Langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6 részre hajtjuk. Ezután 2 cm vastagra sodorjuk, és a tetejét berácsozzuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk egymástól kellő távolságra, és letakarva 10 percet kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással a burgonyás pogácsa tetejét.
180fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp / megjegyzés:
A tészta állaga függ a liszttől és a burgonyától. Ezért ha túl puha, tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy könnyen dolgozható tésztát kapjunk.