Burgonyás tepertős pogácsa Györgyi konyhájából
Hozzávalók:
A kenéshez:
|
|
Elkészítés:
A meleg cukros tejbe, morzsoljuk bele az élesztőt. Kicsit tegyük félre, hogy az élesztő felfusson.
Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, a sütőport, a pirospaprikát, és a borsot. Morzsoljuk bele a tepertőkrémet, a zsírt és végül adjuk hozzá az áttört burgonyát. Öntsük bele a felfutott élesztőt, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Takarjuk le, és pihentessük kb. 30 percet. Ezen idő alatt pont a duplájára fog megkelni a tésztánk.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel bevagdossuk, majd pogácsa kiszúróval kiszaggatjuk. A pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. A pogácsák tetejét tojássárgájával lekenjük.
180fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből kettő gáz tepsinyi lesz. Így biztos, hogy másnapra is fog jutni, hiszen még akkor is omlós és puha.