Céklaleves gerslis húsgombóccal
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A céklát és a zöldségeket megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni.
A darált húst ízlés szerint sózni, borsozni, majd hozzáadni az egész tojást és a gerslit (v. rizst) és jól összedolgozni. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázni belőle.
Egy edénybe 2-3 ek olívaolajat kanalazni, majd hozzáadni a vöröshagymát és elkezdeni üvegesre párolni.
Amikor már kellően megpárolódott, először hozzáadni az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt céklát, és a zöldségeket. Alaposan összeforgatni és pár percig együtt tovább párolni. Közben ízlés szerint megszórni sóval, és őrölt borssal. Ezután felönteni a vízzel és az almalével, majd beletenni a húsleveskockát, és a húsgombócokat.
Végül kiforralni a levest, majd szép lassan készre főzni. (kb. egy óra alatt puhára fő a húsgombóc, és a zöldségek is)
Közben a tejfölt és az reszelt tormát alaposan összekeverni. (én készen vásárolt csemege tormát kevertem hozzá, de ízlés szerint erőset is keverhetünk bele)
Tipp / megjegyzés:
Tálaláskor a meleg leves tetejére kanalazni a tejfölös-tormát, majd jó étvággyal elfogyasztani.