Citromos krémes – paleo
Hozzávalók:Az alaphoz:
A krémhez:
A zseléhez:
|
|
Elkészítés:
Egy szögletes tepsiben készítjük. A legjobb, ha kapcsos a forma, mert különben az első szeleteket nem lehet szépen kiszedni. A mérete 30×23 cm és kb 5 cm magas, de lehet egy nagyobb kapcsos tortaformában is készíteni.
Az alaphoz a mandulát ledaráljuk, majd hozzádolgozunk egy kicsi banánt és 1 evőkanál kókuszvajat. Ezt belenyomkodjuk az edény aljába, és nedves kézzel elsimítjuk.
A tojássárgákat a porrá őrölt édesítő 2/3-val és a vanília magokkal habosra keverjük. A mandulatejet felforraljuk, az üres vanília rudat is beletesszük, majd miután felforrt kivesszük belőle. A tojássárgákhoz adjuk az evőkanál szentjánoskenyérmag lisztet, majd folyamatos keverés közben (alacsony fokozaton) a tojássárgákhoz öntjük a forró tejet. Közben már jó habos és krémes lesz. Visszaöntjük a fazékba a krémet és alacsony lángon folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert akkor kicsapódik a tojássárgája és darabos lesz.
A citromlevet felmelegítjük, hozzáadjuk az előre beáztatott zselatinlapokat, elkeverjük, majd ezt is a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket felverjük, amikor félkemény, kanalanként hozzáadjuk a maradék édesítőt és kemény habbá verjük. Kis adagokban a még forró krémhez keverjük, óvatosan simára keverjük és még forrón a mandulás alapra öntjük.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. A legjobb előző nap elkészíteni, de legalább 5-6 órát állnia kell a hűtőben.
(Nekem így pont jó volt a citrom és az édesítő aránya, de meg lehet kóstolni a krémet, ízlés szerint lehet még hozzá citromlevet vagy édesítőt adni.)
A zseléhez ananászlevet, narancslevet és citromlevet elkeverjük kevés vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapokat, majd hagyjuk hűlni. Amikor elkezd zselésedni, akkor óvatosan a már megdermedt citromos krém tetejére öntjük.
Hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Tipp / megjegyzés:
Szeretitek a krémest? Én a sima hagyományos krémest nem igazán, inkább a francia krémest meg a gesztenyés krémest szerettem, viszont mindig is ki akartam próbálni citromos ízben, mert a citrom a kedvencem.
Az elkészítési idő,a hűtés idejét nem tartalmazza.