Citromos szelet Eta módra
Hozzávalók:(30x40cm-es tepsihez) A lapokhoz:
A citromos krémhez:
A lapok közé:
A cukormázhoz:
|
|
Elkészítés:
Tojásokat szét választjuk. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet. (így szoktam csinálni mert akkor a kézi mixert nem kell elmosni ha először kevered a fehérjét majd a sárgáját )
A sárgájába beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjehabot.
A masszát elosztjuk a tepsikbe és 180 fokra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt megsütjük. Még langyosan levesszük a lapokról a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
5 deci vizet a cukorral feltesszük egy edénybe a tűzhelyre. A tojásokat alaposan felverjük, hozzáadjuk a pudingokat és a vizet és simára kikeverjük.A cukros vízhez adjuk és sűrű krémmé főzzük. Kevergetve kihűtjük, így nem bőrösödik be a teteje.
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk, majd apránként hozzáadjuk a citromos krémet. A citrom reszelt héjával és levével ízesítjük.
Összeállítás:
Alulra lap kerül amit, amit megkenünk lekvárral vagy dzsemmel. Ez lehet sárgabarack, eper, málna, ribizli…
Erre kerül a második lap, melyre rásimítjuk az összes citromkrémet. Erre ismét lap kerül amit megkenünk dzsemmel és befedjük az utolsó lappal. Betesszük a hűtőbe dermedni pár órára vagy egy egész éjszakára.
Elkészítjük a mázat a sütemény tetejére:
Egy kézimixer segítségével kikeverjük a máz összes hozzávalóját és rásimítjuk a sütemény tetejére. Újra hűtőbe tesszük, hogy szépen tudjuk majd szeletelni.
Ha netán valaki soknak találja a cukrot vagy hogy túl édesnek akkor cukormáz helyett kenje a krém egy részét a sütemény tetejére és vonja be olvasztott étcsokoládéval.