Cseh krémes
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A cseh krémes tésztájához szükséges hozzávalókat összekeverjük, és alaposan összegyúrjuk. A tésztacipót három felé osztjuk. Egy tepsi hátlapján, egyenként kisütjük a lapokat. Ez 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elkészül. Vigyázat, könnyen törik!
A hét evőkanál lisztet, 1,5 dl tejjel csomómentesre kikeverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, majd amint felmelegedett a tej, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes tejet és alacsony tűzön, sűrűre főzzük. Félre tesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben a puha vajat, a cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémet hozzáadva, krémesre keverjük. Az elkészült krémet két felé osztjuk, az egyik felébe 2 csomag vaníliás cukrot és a fél citrom levét tesszük. A másik felébe belekeverjük a kakaót és a rumot.
Az alsó lapra simítjuk a kakaós krémet, rátesszük a középső lapot, erre kerül a vaníliás krém, végül befedjük a harmadik lappal.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Érdemes egy éles késsel a felső csokis lapot bevágni a teljes szilárdulás előtt, hogy szeleteléskor a csokoládé ne repedjen meg.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
(Nem mondom hogy könnyű elkészíteni, de aki egyszer elkészítette az sosem mond le, erről a rendkívül finom kényeztetésről. Hosszadalmas ugyan, de a lapokat előre is meglehet sütni, a krémmel való megtöltés után, még pár órát, várni kell a szeleteléssel.)