Cseresznye és meggy dzsem
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, és hús darálón ledaráljuk. Egy nagy, erre célra használt edénybe feltesszük a takarék lángra. Többször keverjük meg, nehogy oda égjen.(én állandóan mellette vagyok)
Mikor forrni kezd beleöntjük a cukrot, a tartósítót és állandó keveréssel felforraljuk. Amikor gyöngyözni kezd a teteje, lezárjuk a lángot.
Üvegekbe merjük, a tetejére celofánt, és zárókupakot teszünk (új kupak esetén a celofán elmaradhat). Az üvegeket fejre állítva hagyjuk kihűlni, ha kihűlt mehet a helyére.
A kész lekvárokat érdemes felcímkézni, hogy mit tartalmaz, mikor tettük el.
A cseresznye és meggy dzsem felhasználható friss péksüteményekhez, kalácsokhoz reggelire, de süteményekbe is kiváló.
Tipp / megjegyzés:
Én a befőzésnél mindig darálom a gyümölcsöt, mert finomabb a turmixoltnál.
Lekvár/dzsem készítésénél célszerű egy kis citromsavat vagy citromlevet adni hozzá főzés közben, így sokáig megőrzi majd szép színét.
Azért célszerű ráírni, hogy mit tartalmaz az üveg, mert ha sokfélét teszünk el, később nehéz megkülönböztetni őket. A cukor és a tartósító is DR Oetker legyen, már van belőle diabetikus is így a cukrosok, és a fogyózok is bátran ehetik, és gyors ezzel az eltevés ami a mai világban fontos.