Cseresznyés lepény II
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd pici lisztet, cukrot dobunk rá, és hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztet a megkelt élesztővel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Lisztezett deszkán elfelezzük a tésztát, és az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Betesszük a sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott és lisztezett) tepsibe. A tetejét megszórjuk búzadarával, és eloszlatjuk rajta a kinyomkodott cseresznyét. Meghintjük fahéjas porcukorral, (én egy pici szegfűszeget is adok hozzá). Búzadarával meghintjük a tetejét, és befedjük a másik kinyújtott tésztával.
Felvert olajos tojássárgával lekenjük, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. (kb 30-40 perc alatt) Porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Sokan kérdezték tőlem ha élesztőt vagy sütőport használok, minek a szódabikarbóna? Mert ez által könnyű lesz a tésztánk, a szódapor megemeli, könnyűvé teszi, úgy mint a sütiknél a szitált liszttől, így levegő kerül bele a szitálásnál, ettől lesz pihe könnyű levegős a süti.
A pitéket meg a lepényeket sütés előtt azért kel megszurkálni, mert így a sütés alatt a meleg kitud párologni, és nem púposodik fel a süti.