Csíkos citromos szelet
Hozzávalók:
A krémhez:
A cukormázhoz:
|
|
Elkészítés:
Citromos piskóta:
Három tojást feltörünk, szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgáját a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a puha vajjal kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a keményre felvert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon kb.20perc alatt megsütjük.
A kakaós és a mandulás piskótát is a fentiek alapján készítjük el, csak citromhéj helyett a kakaóport illetve a mandula aromát használjuk.
A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el a krémet.
A pudingot a tejben sűrűre főzzük. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd apránként a kihűlt pudinghoz keverjük.
A citromos krémmel összeállítjuk a lapokat, tetszés szerinti sorrendben.
Elkészítjük a cukorfondant:
A cukrot felöntjük 2 evőkanál forróvízzel, majd gyakran kevergetve felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon az edény falához, és ne kristályosodjon meg.
Mielőtt főni kezdene, hozzáadjuk a citromlevet, és jól összekavarjuk. Ha az állagát megfelelőnek találjuk, az egész edényt egy nagyobb edényben levő hideg vízbe állítjuk, és addig kavargatjuk, míg kifehéredik. Tetszés szerint színezzük, majd ha langyosra hűlt bevonjuk vele a süteményünk tetejét.
Ajánlatos a még nem teljesen szilárd mázba egy éles késsel a szeleteket bevágni,így ha megköt és szeleteljük nem reped el a máz a tetején.
Mutatós és finom sütemény!