Csipkebogyó lekvár II
Hozzávalók:(12 kis üveghez) |
|
Elkészítés:
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél főzzük, időnként megkevergetjük, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
Előkészítjük az üvegeket, A csipkebogyó pépet lassú tűzön feltesszük főni. Amikor felforr a pép, hozzáadjuk a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük.
A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.