Főoldal / Befőzés / Csipkebogyó lekvár II

Csipkebogyó lekvár II

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Csipkebogyó lekvár II

Csipkebogyó lekvár II

Hozzávalók:

(12 kis üveghez)
4 kg csipkebogyó
2 kg cukor (kristály)
1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként)

Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél főzzük, időnként megkevergetjük, mert könnyen leragad.

A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.

Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.

Előkészítjük az üvegeket, A csipkebogyó pépet lassú tűzön feltesszük főni. Amikor felforr a pép, hozzáadjuk a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük.

A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére