Csirkepörkölt kapros túrógombóccal
Hozzávalók:
A túrógombóchoz:
|
|
Elkészítés:
Hagyományos pörköltet készítünk. Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst és átkeverjük. A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással. A sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, majd beledolgozzuk a búzadarát is. Minimum 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson. Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, egy kevés búzadarát adunk hozzá, hogy szét ne essen főzés közben.
Sóval ízesített vizet forralunk, és a túrós masszából viszonylag nagy gombócokat formálunk két nedves tenyerünk között. Ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk őket. A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal kiszedjük a vízből.
A tányérokba adagoljunk a húst, a gombát, mellé a túrógombócot, és kanalazzunk rá bőségesen tejfölt.