Diós birsalmasajt
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A birsalmáról a “bolyhokat” lemossuk, négybe vágjuk, magházát kivesszük. (Meghámozni a gyümölcsöt nem kell! A héjában van a sok pektin, amitől majd megkocsonyásodik!)
Egy fazékban annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt ellepje, feltesszük főni.
Akkor jó puha, ha a héja megreped (kb. 10 perc főzés – gyümölcstől függően).
Leszűrjük a gyümölcsöt, héjastól botmixerrel összetörjük. Lemérjük a gyümölcspép mennyiségét.
A gyümölcspépet odatesszük főni (kb. 10 perc), majd gyümölcspép kg-ként a cukrot, a citromlevet és a fahéjat hozzáadjuk.
Keverjük és keverjük nagy türelemmel addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy látjuk keveréskor az edény alját, vagy ha olyan sűrű nem lesz, hogyha tányérra cseppentjük, nem folyik el (kb. 30 perc ).
Kibélelünk kompótos tálakat vagy őzgerincformát folpackkal, ebbe kanalazzuk a birsalmasajtot, lehet bele tenni olajos magvakat ízlés szerint.
Hűvös helyre tesszük 1 napig, másnap kiszedjük a formákból, és még 1 hétig hűvös tároljuk