Dödölle medvehagymával ízesítve
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Burgonyát meghámozzuk, megmossuk, fel karikázzuk, egy fazékba tesszük, sóval,és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. 35-perc alatt puhára főzzük.
A medvehagyma leveleit megmossuk, a vöröshagymát meg pucoljuk, és a kétféle hagymát apróra vágjuk. Az olajon a hagymákat 10-percig dinszteljük,majd félretesszük.
Ha a burgonya megfőtt a léből egy edénybe annyit le merünk, hogy a burgonya alatt csak egy kevés maradjon.
Majd a burgonyát pépessé törjük, és adunk hozzá még három kis merőkanál főzőlevet. Apánként hozzáadjuk a lisztet, de ha ragadna még adjunk hozzá 10 dkg lisztet.
Ízlés szerint sózzuk, majd takarék lángon jól dolgozzuk össze.
Ha elkészültünk vegyük le a gázról.
Egy 36×23 cm-es tepsit a hagymás olajjal locsoljuk meg.
Ezután evőkanál segítségével fakanállal szaggassuk a tepsibe a masszát, közben a hagymás olajban mártsuk meg a kanalat. addig szaggatjuk, amíg tart a masszánk.Ha mindet kiszaggattuk akkor a maradék hagymát ráterítjük egyenletesen az olajjal együtt.
Előmelegített sütőben, 25 perc alatt kicsit megpirítjuk.
Ha valaki nem szereti pirítva, akkor a sütőben átmelegítve tálalható.
Tejföllel fogyasztjuk.
Nagyon finom és laktató étel.
Fogyasztható magában vagy bármilyen leves mellé, illetve pörköltekhez is.