Eperlikőr
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az epret alaposan megmosom, leszedem a csumáját, félbevágom, beteszem egy nagy üvegbe, és rászórom a cukrot rétegesen. Ráöntöm a vodkát, lezárom, és beteszem a spájzba. (akinek nincs az a hűtőbe tegye) Először arra gondoltam, hogy fűszerezem, például mentalevéllel, és szegfűszeggel, de aztán letettem róla.
Nos, én 2013. június 25-én tettem el
Ma (2014.03.10-én) lefejtettem a likőrt.(leszűrtem)
Két üvegbe, bő egy liter lett.8,5 hónapig érett. Ízre kellemes, de talán túl édes (konty alá való). A cukor csak egy része alakult át alkohollá. Legközelebb visszatérek a már bevált módszerhez.
Tipp / megjegyzés:
Én Iránban a gyümölcslikőröket kitettem a napos teraszra érni. Nagyon finom lett. Most viszont a neten körülnézve azt láttam, hogy mindenki árnyékos, hűvös helyre teszi, és legalább egy hónapig érleli.
Ausztriában többször ittam dirndlit, melynek a neve azonos a nők Ausztriában: Tirolban, Bajorországban, Svájcban, Süd-Tirolban hordott népviseletével, mely területeként változó, de az pálinka, és nem likőr. A Dirndl a német Dirne szóból származik, melynek a jelentése lányka.
A müncheni Oktoberfest-en szinte kötelező viselet.