Eredeti görög gyrostál répa hasábbal
Hozzávalók:A gyroshoz:
A tzatzikihez:
A répahasábhoz:
|
|
Elkészítés:
A gyros-hoz a húst előző nap vagy 2-3 órával a sütés előtt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk megszórjuk fokhagyma granulátummal és oregánoval. A húst vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben disznózsíron kisütjük. (Ha van Gyros sütőtök akkor hagyjátok egyben a húst és tűzzétek rá.)
A tzatzikit előző nap készítsük el, hogy az ízek összeérjenek. A kígyóuborkát meghámozzuk, lereszeljük és jól kinyomkodjuk a levét. Joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott uborkát, a zúzott fokhagymát, a 8-10 ek. olívaolajat, valamint sót és kevés borsot. Kaprot apróra vágjuk azt is hozzá keverjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A sült répához a répákat és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és hasábcsíkokra vágjuk. Beletesszük egy tepsibe, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és egy kis balzsamecettel. Az egészet jól összekeverjük és ropogósra sütjük. Egyszer-kétszer nem árt átforgatni őket mert a tepsi szélén levő hasábok gyorsan átsülnek. Mikor kész megszórhatjuk egy kevés kakukkfűvel is.
Tipp / megjegyzés:
Mivel férjuram görög isteni finom gyrost tud varázsolni. Tzatzikijéhez semmi sem rúg labdába. Ha elkezdjük enni alig bírjuk abbahagyni. Próbáljátok ki ti is.