Francia Diós kocka
Hozzávalók:A mézes laphoz:
A diós laphoz:
A vaníliás krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A mézes lap hozzávalóit könnyű tésztává összegyúrjuk, majd két egyforma lapot sütünk belőle.
(Én 22×24 cm-es, sütőpapiros tepsiben sütöttem 180 fokon kb 10 perc alatt)
A diós laphoz a tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját keverő gépbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot az olajat majd a meleg vizet de csak akkor amikor a sárgája kezd habosodni. Beleforgatjuk a kemény fehérjehabot, majd a sütőporral és a dióval elkevert lisztet. Óvatosan, hogy a fehérjehab ne nagyon törjön össze. Sütőpapírral bélelt 22×24 cmes tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A pudingot a tejjel megfőzzük, majd kihűtjük.
A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd apránként a kihűlt pudinghoz keverjük. Végül belekeverjük a mascarponet is.
A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy alulra és felülre egy-egy mézes lap kerül, középre pedig a diós piskótalap. A krémből a sütemény tetejére is kenjünk egy keveset.
A diót kicsit megpörköljük. A porcukrot egy serpenyőben karamellizálni kezdjük, majd mikor már szép arany színű, hozzáadjuk a darabolt pörkölt dióbelet. Zsiradékkel kikent lábosba, vagy szilikonos sütőlapra simítjuk, és hagyjuk kihűlni. Majd felaprítjuk és a sütemény tetejére szórjuk.
Olvasztott csokoládéval díszítjük.
Pár órát hűtőbe tesszük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak, így szépen lehet majd szeletelni.