Francia nutellás brioche
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadunk pici sót, a liszt egy részét, a vajat és végül a felfuttatott élesztőt. A mixer dagasztókarjával dagasztani kezdjük, és apránként beledolgozzuk az összes lisztet. Akkor jó, amikor elválik az edény falától a tészta. Ekkor még 8-10 percig dagasztjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta. Ekkor áttesszük egy kelesztőtálba, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Majd átgyúrjuk, és, folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük egy egész éjszakára.
Reggel elővesszük, hagyjuk pihenni 20 percet a konyhapulton, majd lazán átgyúrjuk és kétfelé osztjuk. (ilyenkor az egyik felet lefagyaszthatjuk, 2 hétig áll el a fagyasztóban.)
Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, megkenjük nutellával a közepét, egymásra hajtjuk a két szélét, majd újra kinyújtjuk. 12 vékony csíkra felvágjuk, és feltekerjük úgy, hogy a közepe magasabb legyen (mint egy piramis)
Kivajazott kosárka vagy muffin formába tesszük. Letakarva fél órát kelni hagyjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Tipp / megjegyzés:
Természetesen lehet hagyományos briós formát vagy nagy kalácsot is sütni belőle, vagy tetszés szerint tölteni. Az állaga sütés után nagyon jó, finom foszlós.