Gazpacho, Gaspacho (hideg paradicsomleves főzés nélkül)
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A hagymákat, bazsalikom levelet, uborkát, chili paprikát és a paradicsomot feldarabolom, az újhagyma zöld részéből félreteszek.
A többit beteszem egy keverő edénybe, fűszerezem, locsolok rá olívaolajat, citromlevet, Worcester szószt, vörösbort, teszek bele egy kis szelet szikkadt kenyeret darabolva.
Botmixerrel összekeverem, pürésítem. Lehet beletenni egy kevés cukrot is. Beteszem a hűtőbe.
Egy kevés lilahagymát, sárga kaliforniai paprikát, csípős hegyes zöld paprikát, uborkát apróra vágok, és tálaláskor a levesre szórom, teszek rá egy bazsalikom levelet.
Ha nem tudtuk eléggé lehűteni, tehetünk bele jeget.
Tipp / megjegyzés:
A kettős cím azért indokolt, mert Spanyolországban Gazpacho néven, mig Portugáliában Gaspacho-ként ismert. Andaluziából (Andalusia, spanyolul Andalucia) származik, de aztán elterjedt egész Spanyolországban, sőt a szomszédos Portugáliában is. Olaszországban is kedvenc, mint Zuppa calda di pomodoro e basilico. (Az olaszoknál a paradicsom és a bazsalikom szinte összenőtt egymással.) A bazsalikom nálam is kedvenc, van a kertben és a konyhában is. A spanyol hódítok Amerikába is magukkal vitték ezt az ételt. A mexikói változatot már feltettem,