Gombócleves
Hozzávalók:
A gombóchoz:
|
|
Elkészítés:
A burgonyát kockára vágva, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, a levét félre tesszük mert kell a leves felöntéséhez.
A burgonyát áttörjük és hűlni hagyjuk.
A szalonnát kockára vágjuk és kisütjük, majd egy kis tányérra kivesszük. A visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát. Rátesszük a zúzott fokhagymát, és a karikára v. hosszúkásra vágott zöldségféléket. Egy kicsit pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük a félretett burgonya főzővizével. Ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot is. Ha nem elég a burgonya leve vízzel pótoljuk.
A gombóchoz az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a zsírral, a sóval, a tojással és őrölt borssal. Nedves kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük. Ha feljön a gombóc a leves tetejére, elzárhatjuk a gázt alatta.
Végül apróra vágott petrezselymet szórunk a levesre.
Jó étvágyat kívánok!