Főoldal / Levesek / Gombócleves

Gombócleves

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Gombócleves

Gombócleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes hagyma
  • 5 dkg szalonna /füstölt, de el is maradhat/
  • 1 sárgarépa
  • 1 zöldség 
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, bors
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • kevés olaj

A gombóchoz:

  • 25 dkg burgonya
  • 8 dkg liszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 tojás
  • őrölt bors ízlés szerint
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A burgonyát kockára vágva, enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, a levét félre tesszük mert kell a leves felöntéséhez.
A burgonyát áttörjük és hűlni hagyjuk.

A szalonnát kockára vágjuk és kisütjük, majd egy kis tányérra kivesszük. A visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk az  apró kockára vágott hagymát. Rátesszük a zúzott fokhagymát, és a karikára v. hosszúkásra vágott zöldségféléket. Egy kicsit pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük a félretett burgonya főzővizével. Ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot is. Ha nem elég a burgonya leve vízzel pótoljuk.

A gombóchoz az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a zsírral, a sóval, a tojással és őrölt borssal. Nedves kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük. Ha feljön a gombóc a leves tetejére, elzárhatjuk a gázt alatta.

Végül apróra vágott petrezselymet szórunk a levesre.

Jó étvágyat kívánok!

Gombócleves 4.00/5 (2 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére