Görcstészta leves
Hozzávalók:
A tésztához:
|
|
Elkészítés:
A csirkeaprólékbók, 2 liter vízzel, a zöldpaprikával, a kétharmad petrezselyem zölddel, leves alapot főzünk.
Amíg fő a leves a lisztből, tojásból kemény levestésztát gyúrunk, amit 20 percig letakarva pihentetünk. Az átgyúrást és a pihentetést még két alkalommal megismételjük.
A szalonnát felkockázzuk és a bográcsban zsírjára pirítjuk. A pörcöt és a zsír felét kanállal kivesszük.
A többször átgyúrt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk és három ujjnyi csíkokat vágunk belőle. A szalonnából kiolvasztott zsírral megkenjük, sózzuk, borsozzuk és óvatosan vékony csíkokra hajtogatjuk. Majd a csíkokat megsodorjuk és a tésztát csomókra kötjük. A fele tésztából csomókat,úgynevezett görcsöket kötünk, a másik fele tésztából négy cm hosszú hurkákat vágunk.
Az elkészült, forrásban lévő húsléhez hozzáadjuk a görcstésztát, amit 10 percig főzünk, majd a hurkatésztát is amivel készre főzzük a levest.
Ezalatt a maradék zsírt meghintjük a pirospaprikával és a levesre öntjük. A maradék apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!