Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Gyömbéres-csokoládés keksz

Gyömbéres-csokoládés keksz

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Gyömbéres-csokoládés keksz

Gyömbéres-csokoládés keksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1/2 ek gyömbér (lereszelve)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek víz (hideg)
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 0,5 dl méz
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 ek kakaó (holland)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A csokoládét vágjuk fel nagyon apró darabokra. A gyömbért egy kisebb lyukú reszelőn, reszeljük le. A szódabikarbónát keverjük simára a vízzel.

A barna cukrot, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a mézet tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat. Ezután robotgéppel keverjük simára.

Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, és a vízzel elkevert szódabikarbónát, majd újra keverjük össze.

A lisztet keverjük el a kakaóval, és az őrölt fahéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk a vajas-cukros keverékhez. Végül állandó keverés mellett, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön a tészta.

Vegyük ki a hűtőből a lehűlt tésztát, és formázzunk diónyi golyókat, majd hempergessük meg a kristálycukorba.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a golyókat. Ezután a tenyerünkkel óvatosan nyomjuk le egy kicsit. (éppen csak egy kicsit nyomjuk meg, mert sütés közben úgyis szétterül a tészta)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (kb.160-170fok) süssük 10-12 perc alatt készre.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tipp / megjegyzés:
Az elkészült keksz nagyon finom omlós, száraz helyen hosszabb ideig is eltartható.

Értékeld a receptet

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére