Főoldal / Desszertek / Habos-Meggyes kocka

Habos-Meggyes kocka

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Habos-Meggyes kocka

Habos-Meggyes kocka

Hozzávalók:

(24×29 cm-es tepsihez):

A tésztához:

  • 22 dkg liszt
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. sütőpor
  • 2 tojássárga
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)

A töltelékhez:

  • 40 dkg házi meggylekvár
  • 2 ek. búzadara

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk. tejfölt adunk még hozzá. Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete. Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire, beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva. Megszurkáljuk villával, majd előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt elősütjük.

Ez idő alatt a lekvárt elkeverjük a búzadarával, és félretesszük felhasználásig. Ha jó kemény a lekvár, akkor a búzadara akár el is hagyható, de mivel az én lekvárom egy kicsit leves volt, inkább beletettem egy kis búzadarát, hogy ne áztassa el a tésztát.

A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk, valamint a cukor teljesen elolvad.

Ezután kivesszük a sütőből az elősütött tésztát, rákenjük a búzadarás meggylekvárt (vagy tetszés szerint bármilyen lekvárt), majd rásimítjuk a kemény habot és egy kanál hátával “hullámosítjuk”.

Visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.

Értékeld a receptet

Buzási Lászlóné Erzsébet (88 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére