Főoldal / Egytálételek / Hagymás bab serpenyős raguval

Hagymás bab serpenyős raguval

Hagymás bab serpenyős raguval

Hagymás bab serpenyős raguval

Hozzávalók:

  • 500 g fehér gyöngybab
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más, húsos szalonna)
  • 1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. őrölt bors
  • víz
  • 2 ek. olaj vagy zsír
  • 1 db babérlevél

A raguhoz:

  • 30 dkg füstölt főtt sonka (vagy tarja)
  • 10 kg kolozsvári szalonna
  • 1/2 szál házi parasztkolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj vagy zsír
  • 3-4 db tojás
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A babot előző este, de minimum a főzés előtt 3 órával hideg vízbe beáztatjuk.

A tojásokat keményre megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük.

Ha máz nélküli cserépedényt (Römertopf) használunk, vízbe áztatjuk 20 percre mielőtt megtöltjük és a sütőbe helyezzük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk az apóra vágott vöröshagymát is és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. A cserépedénybe tesszük, összekeverjük a babbal, majd sóval, borssal ízesítjük.

Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi (a vizet sütés közben pótolni kell, mert ha kiszárad az étel akkor nem lesz finom), beledobjuk a babérlevelet majd lefedve 170-175 fokon kb 1,5 órát sütjük.

Amíg a bab készül elkészítjük a feltétet.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felkockázott sonkát, a rusztikusra vágott hagymát és a kolbász karikákat. Úgy jó, ha szépen megpirulnak a sonka, szalonna és kolbász darabkák.

Az elkészült puha bab tetejére halmozzuk, majd a főtt tojás gerezdjeivel díszítve kínáljuk. Friss kenyérrel az igazi.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére