Hájas tészta
Hozzávalók:
Tölteléknek:
A kenéshez :
|
|
Elkészítés:
A ledarált megtisztított hájat 10 deka liszttel összegyúrom és félreteszem.
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatom.
A maradék lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a villával összevert tojást, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót is. (kivéve a hájat)
Kézzel kidagasztom, a szódavizet apránként dagasztom hozzá, addig dagasztom, hogy lágy, könnyen nyújtható tésztát kapjak.A kidolgozott tésztát letakarom, és kb 30 percig kelesztem.
Kelesztés után kiöntöm lisztes lapra, és téglalap alakúra kinyújtom. A darált háj egy harmadát rákenem. Ekkor egy szimpla hajtással a tésztát behajtom. (Először jobbról középre majd a bal oldalról hajtom rá a tésztát)
Fél órát pihentetem.
Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, amíg tart a háj.
Az utolsó hajtás és pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtom éles meleg késsel egyforma kockákra vágom.
A közepébe szilvalekvárt és darált diót teszek majd tetszés szerint összehajtom.
A tetejét tojással lekenem és vágott dióval meghintem.
Előmelegített sütőben 190-200 fokon szép pirosra megsütöm.
Porcukorral meghintve tálalom.