Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot és félretesszük.
A nagyját összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben/bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
Legalább 2 órán át főzzük.
A főzés befejezése előtt 20 perccel hozzáadjuk a félretett egész eperszemeket is.
Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.
Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, állni hagyjuk. Ha kihűltek, kivesszük a dunsztból és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.