Hétrétű túrós-otelló szőlős rétes
Hozzávalók:
A lapok kenéséhez:
A töltelékhez:
A rudak lekenéséhez:
|
|
Elkészítés:
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, majd7 egyforma cipóra osztjuk.
A zsírba belekeverjük az ecetet. A cipókat egyesével kb. tányér nagyságúra nyújtjuk. Az első tésztát megkenjük az ecetes zsírral, erre borítjuk a második tésztát, azt is megkenjük, erre jön a harmadik, a negyedik.. míg el nem fogynak. Az utolsó tészta tetejét már nem kenjük meg.
Egy nagyobb langyos tállal letakarjuk és egy órán át hagyjuk pihenni.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket.
4 dkg vajat a túróval habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojok sárgáját, majd a tejfölt. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva összeforgatjuk a túrókrémmel.
Az ebédlőasztalt leterítjük egy abrosszal, majd meghintjük liszttel. A közepére tesszük a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdjük. Körbe-körbe járjuk az asztalt, közben a tészta alá nyúlunk a kézfejünkkel és óvatosan húzkodjuk egészen vékonyra. Mire készen lesz teljesen beborítja az asztalt. A lelógó szélét levágjuk.
A túrókrémet a tésztára kenjük, majd megszórjuk a leszemezett szőlővel.
Abrosz segítségével az asztal feléig feltekerjük, két rúdba vágjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük.
A megmaradt részt is feltekerjük, ketté vágjuk és a tepsibe tesszük.
Étolajjal vékonyan lekenjük a rudak tetejét.
210 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat a finom leveles réteshez!