Húsvéti töltött kalács
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A sonkát klasszikus módon megfőzzük. Keményre főzzük a tojásokat, majd meghámozzuk és félbevágjuk.
A liszthezhozzáadjuk a sót és a tojást. 1 dl langyos tejbe belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A maradék tejben elkeverjük a felolvasztott vajat. A felfuttatott élesztőt és a vajas tejet elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk az olajat, és megdagasztjuk a tésztát. Letakarva 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen.
A megkelt tészta kb. 4/5-ét lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és kikent esetleg sütőpapírral bélelt hasáb alakú formába tesszük úgy, hogy a szélein bőven túlnyúljon a tészta, hiszen ezzel fogjuk befedni is.
Alulra megy a szeletekre vágott főtt sonka erre sárgájával lefelé a felezett főtt tojások, majd némi tormával is megkenjük. A tészta széleivel befedjük az egészet és a maradék tésztából csiga alakú díszeket formázunk amivel tetszés szerint díszítjük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
Hagyjuk hűlni, majd szeletelve kínáljuk.