Juhtúrós pirohy
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, megpucoljuk és a juhtúróval valamint a tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Fontos, hogy a tészta állaga könnyen gyúrható legyen.
A tésztát 2mm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan lisztezve, mert ha túl lisztes lesz nem fog összetapadni a töltés után.
Köröket szaggatunk a tésztából, majd mindegyik közepére egy-egy púpos kávéskanál tölteléket halmozunk. Félbehajtjuk a tésztát, és a széleit ujjal majd villával összenyomkodjuk. (használhatunk hozzá derelye készítőt is)
Ha nem ragad eléggé a széleit összehajtás előtt ujjal megvizezzük.
Lisztezett tálcára helyezzük a kész tésztabatyukat, vigyázva hogy ne érjenek egymáshoz.
A szalonnát apróra vágjuk, és egy serpenyőben lepirítjuk. A szalonna pörcöket kivesszük a kisült zsírból.
Egy fazékban sós vizet melegítünk, majd a lobogó vízbe 5-10 derelyét teszünk, melyeket addig főzünk, míg fel nem úsznak a felszínre.
Leszűrjük, a kisült szalonnazsírra tesszük és elkeverjük vele.
Tejföllel meglocsolva, a szalonnapörccel és snidlinggel megszórva kínáljuk.