Kakaós kalács
Hozzávalók:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.
A kakaó kivételével az összes anyagot a dagasztóba tesszük a felfuttatott élesztővel együtt. Bedagasztás után a tésztát kétfelé vesszük, az egyiket visszatesszük a dagasztóba, hozzáadjuk a kakaót és jól beledolgozzuk.
A kakaós és a sima tésztát is letakarva 1 óra alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Kelés után nem gyúrjuk át, hanem egyszerűen mindkét gombócot ismét elfelezzük. Így van 2 kakaós és 2 sima gombócunk. 1 kakaós és egy sima gombócot egymásra teszünk és enyhén lisztezett felületen együtt kinyújtjuk. (kb.20x45cm) Ezután mint a bejglit feltekerjük.
A másik tésztával is így járunk el, majd a két rudat lágyan nem húzva összetekerjük, körré formázzuk és a végeit összeillesztjük. Papírozott tepsire tesszük, és 25 percig kelni hagyjuk. Majd bevágjuk a tetejét és még kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Megkenjük a vízzel hígított tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. (Sütés közben figyeljük, és ha nagyon pirulna mérsékeljük a hőfokot 160 fokra)
Kávé, kakaó, vagy tea mellé, magában vagy lekvárral is nagyon finom.