Kakaós túrós mákos kocka
Hozzávalók:A barna alaphoz:
A mákos tekercs tésztájához:
A tekercs mákos töltelékéhez:
A tekercs meggy töltelékéhez:
A fehér krémhez:
|
|
Elkészítés:
A barna alap:
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
A darát összekeverjük a darált dióval, sütőporral és a kakaóval, ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsiben,180fokra előmelegített, sütőben, alsó-felső sütéssel kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.
A mákos tekercs:
A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a forralt tejjel leöntjük, összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.
A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk és 4 részre osztjuk.
Az egyik tésztát, enyhén lisztezett munkalapon 20×30 cm-re nyújtjuk, rákenjük a mák töltelék negyedét és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.
Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.
A fehér krém:
A hideg habtejszínt a fixálóval felverjük.
A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.
A sütemény összeállítása:
Egy magas falú tepsibe helyezzük a kihűlt barna tésztát. Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán egyforma távolságra elosztva, egymástól picit távolabb.
A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon hogy a tekercsek közé is kenünk a krémből, egy kicsi vékony spatula segítségével.
Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, ahol áthűl, és másnap szeletelhető lesz.
Aki úgy ítéli meg hogy a fehér krém túl laza és a hűtéstől sem fog dermedni, az tegyen bele kevés zselatint.
Elsőként a rövidebbik oldalát szeleteljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk, a tekercsek mellett.
Tipp / megjegyzés:
Sok szeletes, kiadós sütemény.