Káposztás-burgonyás pogácsa
Hozzávalók:A dinsztelt káposztához:
A pogácsa tésztához:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd a zsiradékon megdinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük. Félre tesszük hűlni.
A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a zsírral és a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a langyos áttört burgonyát, a sót, a tojást, valamint a felfuttatott élesztőt. Az egészet összekeverjük, majd a maradék tejet apránként hozzáadva jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát, lisztezett nyújtólapon 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejére simítjuk, a káposztás töltelék felét majd összehajtogatjuk, és letakarva 15percet pihentetjük.
Ezt a műveletet még 1x megismételjük.
Amikor a második hajtogatás után a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkán 2cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd pogácsákat szaggatunk belőle.
A leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. A pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kellő távolságot hagyva közöttük, majd konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
Ezalatt, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.