Káposztás fánk
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A lisztet kelesztő tálba öntöm, mélyedést készítek a közepébe.Ebbe morzsolom az élesztőt, rá szórom a cukrot, sót,és meleg de nem forró tejet öntök rá.Amikor felfutott, hozzá adom a 3-t tojás sárgáját, 1 teáskanál pálinkát, (Ha nincs, jó a fehér mandula aroma) 4 evőkanál sült káposztát, majd a maradék tejet ezt hólyagosra dagasztom.Végül az étolajat is jól bele dolgozom. Liszttel megszórom a tetejét és duplájára kelesztem.
Mikor meg kelt újra át dagasztom szép hólyagosra, és ismét hagyom duplájára kelni.Mikor meg kelt újból át dagasztom, és ha már meg kelt jól lisztezett gyúródeszkára borítom.
Majd egymásra hajtom, és kissé nyújtom, majd ismét felébe hajtom és másfél ujjnyi vékonyra kinyújtom.
Fánk szaggatóval,vagy lisztbe mártott bögrével ki szaggatom.Konyharuhával lefedem, és így is kelni hagyom 20-percet.
Egy nagy méretű lábosban 1-liter olajat és 10 dkg zsírt fel forrósítok (egy kis tésztával nézzük meg elég forró e az olaj) ha elég forró, akkor a 3 db fánk tésztát, teszek bele.
(Mindig a teteje legyen alul, és fedő alatt sütöm aranysárgára, majd meg fordítjuk, ekkor fedő nélkül sütöm készre,és sütőpapírra szedem ki.
Vaníliás porcukorral meghintve tálalom.