Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
Rántáshoz:
|
|
Elkészítés:
Kelkáposztát a külső leveleitől megtisztítjuk.A káposztát felébe vágjuk, és vágódeszkán vékonyra szeleteljük.
Burgonyát meghámozzuk és negyedekre daraboljuk.
Kacsanyakat megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk,majd egy nagy lábosba tesszük a füstölt oldalassal. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, és az őrölt köményt, Felöntjük vízzel, majd fel tesszük, a gázra. Első forrásig teljes lángon főzzük, majd közepes lángon fedő alatt főzzük fél órát tovább.
Ezután hozzá adjuk a burgonyát, a kelkáposztát, és a karikára vágott debrecenit is, és így főzzük tovább még 30 percet.
Közben meg tisztítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, és apró kockára vágjuk.
Egy 1,5 literes lábosban a zsírt felolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a vörös és a fokhagymát. Hozzá adjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk.Levesszük a tűzről, hozzá keverjük az őrölt piros paprikát, és felengedjük 2 dl vízzel.Állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd a kelkáposztás fazékba öntjük.
Ízlés szerint sózzuk, ha össze forrt lekapcsoljuk a gázt, és még melegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt is.
Ez a kelkáposzta főzelék húsokkal gazdagítva egy kiadós étel.
Tipp / megjegyzés:
Előző nap a burgonyát, hámozzuk meg, és megmosva enyhén sós hideg vízbe tegyük,majd hűvös helyen tároljuk. A káposztát szintén elő készíthetjük, és így már sokkal kevesebb idő alatt elkészíthető az étel.