Kenyérrel kovászolt uborka
Hozzávalók:(5 literes üvegbe)
|
|
Elkészítés:
Az egyforma méretű uborkákat jól átdörzsölve megmossuk. Végeit nem vágjuk le, viszont hosszában mindkét végén bevágjuk.
(Az évek alatt kialakult gyakorlat alapján, a 2,6kg. uborka fér bele pontosan az 5 literes üvegbe.)
Hosszában helyezzük el az uborkákat, melyek közé friss kapor, és fokhagyma gerezdek kerülnek. A fokhagyma gerezdeket, felcsíkozzuk, hogy aromája minél könnyebben kioldódjon. Az üvegbe ízlés szerint tehetünk egy kisebb csilipaprikát is. Friss csombort, (borsikafű) kakukkfüvet is tehetünk hozzá
Felöntjük a sós meleg vízzel, majd kenyeret teszünk a tetejére és lefedjük az üveget.
Napon, három nap alatt megérik, és finom, roppanós marad az uborka.
Kígyóuborkából is készíthető, hasonló módon.
Mivel a kenyeret sikerült egy darabban kivenni, a levet nem kellett leszűrni, de ha a kenyér szétmállik, át kell szűrni a levet.