Ketchup házilag
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az érett paradicsomokat és a paprikákat megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
A paradicsomot és paprikát egy jó nagy edénybe tesszük és feltesszük melegedni. Közepes lángon nagyjából egy óráig hagyjuk, hogy szépen kieressze a levét. Persze azért érdemes időnként megkeverni.
Ha már szépen elvált a héja is, akkor botmixerrel kicsit összetörjük. (Teljesen simára nem fogjuk tudni összeturmixolni, de az a lényeg, hogy jó sűrű legyen.)
Ezután előveszünk egy nagy tálat meg a finom szitánkat, és átpasszírozzuk. Viszonylag könnyen megy a dolog, úgyhogy ne is hagyjuk abba egészen addig, amíg csak a magok és a héj nem marad a szitán, és szinte teljesen száraz nem lesz.
Az így leszűrt szószt visszatesszük az edénybe (amit nem árt előtte elöblíteni, mert ha már ilyen gondosan átszűrtük, akkor kár lenne, ha benne maradna 1-2 héj és mag), majd jöhet hozzá az összes fűszer és az ecet. Belereszeljük a vöröshagymát is, majd az egészet közepes lángon hagyjuk rotyogni.
A paradicsomtól függ, hogy mennyi idő kell neki, hogy szépen besűrűsödjön, de alsó hangon azért másfél órával számoljunk, plusz itt már ajánlatos kevergetni is.
Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, és ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes a tetejére kevés olívaolajat önteni, így tovább eláll majd a kamrapolcon.
A forró üvegeket száraz dunsztba csomagoljuk, és ha kihűltek, akkor mehet a kamrába vagy a hűtőbe.