Könnyed szalagos fánk
Hozzávalók:(15-18 darabhoz)
A sütéshez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
Kb. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukor felét és kettő evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a felfutott kovászt, a likőrt (vagy rumot), a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel addig dagasztjuk amíg hólyagos nem lesz.
A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.
Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-4 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 3 percig majd megfordítjuk és ekkor már a fedő nélkül pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek és puhák lesznek.