Kransekake, norvég ünnepi sütemény – paleo
Hozzávalók:
A mázhoz:
|
|
Elkészítés:
A mandulát megdaráljuk, és elkeverjük az édesítővel. (blansírozott mandulával jobb íze lesz, de a héjas is megfelelő) Hozzáadjuk a nyílgyökérport, a tojásfehérjéket és összegyúrjuk. (először csak 2-3 fehérjét adjunk hozzá, csak akkor tegyük bele az utolsót, ha szükséges.)
Nedves kézzel rudakat gyúrunk belőle és gyűrű alakúra formázzuk őket. A legegyszerűbb, ha körzővel megrajzoljuk a köröket egy sütőpapírra. De elkészíthető aprósüteménynek is, akkor tetszőleges formával szúrjuk ki a tésztát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 perc alatt megsütjük őket. Ha halványbarna akkor jó. Hagyjuk kihűlni, közben kikeverjük a mázat.
Az édesítőhöz kanalanként hozzáadjuk a citromlevet, annyit, amíg sűrű folyós mázat nem kapunk. Habzsákba vagy egy vastag zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk rá, ezzel tudjuk a gyűrűket összeállítani vagy a kekszeket díszíteni.
De használhatunk hozzá olvasztott csokit is.
Finom omlós keksz a végeredmény.
Ha csak kekszeket szeretnél készíteni, akkor a fele mennyiség is elég, mert elég sok lesz belőle.
Tipp / megjegyzés:
Érdekességként teszem fel a norvégok látványos ünnepi süteményét, a hagyományos 18 karikából áll, de azt mondják 11 emelettől már elfogadható, ez pont annyi, a maradékból kekszeket sütöttem, azok is ugyanolyan finomak és sokkal egyszerűbb is.