Krumplis langalló / kenyérlángos
Hozzávalók:(2 tepsi lángoshoz)
A feltéthez:
A tepsi kikenéséhez:
|
|
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 – 6 dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk.
Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220 fokra előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy járjunk el.
Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, a reszelt a párizsit, a reszelt sajtot, a karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt.
Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd elterítjük rajta az előkészített feltéteket.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt készre sül.
Tipp / megjegyzés:
Majdnem minden helyen tejföllel kenik meg a tésztát sütés előtt, amikre bacont, (esetenként másféle füstölt szalonna csíkokat) lila hagymát, valamint reszelt sajtot tesznek. Nejem ezúttal a tésztát még lazábbá téve, főtt krumplival dúsította az alapot. Meg is érte, hiszen könnyű, habos lett a langalló tésztája. Mindezek mellett, mielőtt a feltétek rákerültek volna a tésztára, 15 percig elősütöttük 220 fokos sütőben.
A pizzánál lényegesen habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett.