Krumplis pogácsa Lelle mama módra
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A sós vízben, héjában főtt burgonyát meghámozzuk és krumpli törővel összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt és a zsírt.
Elkeverjük a felfuttatott élesztővel, a sóval a liszttel és a tojásokkal. Átdagasztjuk, félkemény tésztát kell kapnunk. Meglisztezzük, letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen kb. 20-30 percig kelesztjük.
Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és két ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk és ízlés szerinti méretűre kiszaggatjuk, majd lazán, egymástól pár cm távolságra, (hogy sülés közben ne süljenek össze), kizsírozott tepsibe tesszük.
A szaggatásból kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
Sütés előtt még 10 percig kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük a tetejét.
Megszórhatjuk reszelt sajttal és köménymaggal is.
200 fokon addig sütjük, amíg szalmasárga nem lesz a teteje.